Bevallingsangst

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen tegenwoordig een keuze en dus hoor je er blij mee te zijn. En dat zijn de meeste vrouwen ook wel, maar gaandeweg de zwangerschap merken ze dat ze opzien tegen de bevalling. Ze horen verhalen van anderen en dat gaat dan over pijn, veel pijn, complicaties enz.

Bella en Kees

Een voorbeeld is het verhaal van een zwanger stel dat bij mij kwam voor zwangerschaps-begeleiding. Bij hen ging het om een derde zwangerschap. De eerste twee bevallingen waren zwaar geweest. Bella had niet geweten hoe ze om moest gaan met de allesomvattende pijn en had zich beide keren heel  eenzaam gevoeld. Kees had geen idee gehad hoe hij haar moest steunen en was ook bang geweest. Beide keren was Bella in het ziekenhuis bevallen, met uiteindelijk, voor haar gevoel veel te laat pijnmedicatie.En nu was ze weer zwanger. Ze raakte in  paniek over de komende bevalling. Op aanraden van een vriendin kwam ze bij mij terecht.

Van angst naar vertrouwen

We hebben eerst tijd besteed aan de verhalen over de vorige bevallingen en we hebben ook gekeken hoe ze zich kunnen voorbereiden. Belangrijk voor Kees was om te horen dat hij best tegen de verloskundige of arts mag vertellen hoe ze het graag hebben. En dat hij zal aangeven wanneer Bella het echt moeilijk krijgt. Bella kon bij mij op de bank ervaren wat haar rust geeft en hoe ze om kan gaan met pijn. Ze merkte dat ze rustiger werd als Kees haar benen masseert. En ze leerde om niet in paniek te raken van pijn, maar mee te bewegen met elke wee. Gaandeweg kregen ze veel meer vertrouwen in hun gezamenlijk vermogen om de bevalling op een goede manier aan te gaan. Bella stond er niet meer alleen voor: Kees doet mee!
Toen ze de laatste keer, met 36 weken, bij mij kwamen, waren ze vol vertrouwen in de komende bevalling. Ze waren in blijde verwachting!

En het resultaat?: niet alleen een ‘wolk van een baby’, maar ook een goede bevalling die ze samen hebben gedaan. Een goede basis voor de start van het nieuwe leven.

...veel plezier, er komt een kindje
…veel plezier, er komt een kindje

Kijk ook op: www.metgevoelbevaltbeter.nl