“Mens worden door aanraken”

Wij leven in een aanrakingsbange maatschappij. Dat is voor een groot deel te verklaren uit machtsmisbruik. Daar is terecht veel ophef over. Onze cultuur is niet zo van het aanraken. Hooguit drie luchtzoenen, een klop op je schouder of alleen een hand. Dat leidt tot aanrakingsarmoe.

mens worden door aanrakenZeker als je zonder partner en/of kinderen leeft , bejaard bent of in een instelling woont. Dan is een lieve prettige respectvolle aanraking een schaars goed.
Ook binnen een relatie kan het behoorlijk armoedig zijn. Beide  partners zijn druk, bezig met hun eigen besognes en eventueel de zorg voor kinderen, ouders enz..  De intimiteit kan zomaar niet veel meer zijn dan een snelle kus als je weg moet.

Als mensen bij mij terecht komen gaat het veel over werk, relaties en vastlopen in het gedoe van alledag. Dat daaronder een verhaal zit over te weinig voelbare verbinding met anderen,  wordt vaak pas duidelijk als men op de behandelbank terecht komt. Daar voelen en ervaren mensen wat ze werkelijk tekort komen. Ik raak de cliënt op een respectvolle en aandachtige manier aan. Er hoeft even niets, maar je ervaart wel dat er contact en aandacht is. Een cliënte zei tegen mij toen ze van de bank af kwam: “daar wordt ik weer een beetje mens van”. Ik denk dat dit in essentie samenvat wat de meerwaarde is van haptotherapie. Het gaat om heel de mens, niet alleen praten maar ook aan den lijve voelen en ervaren dat je er mag zijn zoals je bent..