Aanraken is van levensbelang!

Onlangs las ik een artikel over een onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift

de baby voelt zich veilig
de baby voelt zich veilig

(“Hongeren naar huidcontact” door Rachel Verweij en Hedwich van Bakel in Medisch Contact dd.3 augustus 2007) naar het effect van aanraken op hele jonge baby’s.  Aangetoond werd dat te weinig lichamelijk contact voor baby’s zo stressvol is dat ze er echt schade van op kunnen lopen door teveel stresshormonen.
Dus liefdevol omgaan met je baby en jonge peuter met veel echt contact, knuffelen, wiegen, dragen is van heel groot belang.  Je wordt letterlijk mens door liefdevol en veel aangeraakt te worden! Ook voor volwassenen geldt dat gebrek aan aanraking leidt tot een toename van stress.


Het is dus belangrijk dat er in je relatie voldoende echt en liefdevol contact is. Zonder dat wordt het al gauw een kille, stressvolle relatie. Hoe mooi is het niet om een heel bejaard echtpaar even elkaar op te zien zoeken, even een hand pakken, even een knuffel  geven, een aai over een kale bol.
In haptonomische relatietherapie vindt ik dit een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Met alleen praten kom je een heel eind. Maar het is mooi om een stel ook te laten ervaren wat er gebeurt als je elkaar even vasthoudt! Soms is dat alles wat nodig is. Zo was er eens een stel, waarbij zij aangaf dat hij nooit genoeg aandacht voor haar had. Hij voelde zich machteloos. Hij had het gevoel dat het ook nooit genoeg was….. . Maar op het moment dat hij besefte dat haar boosheid is gebaseerd op de angst dat hij haar in de steek zal laten, kon hij naar haar toe en haar vasthouden. Dat was het begin van herstel van de relatie!

Eigenlijk komt in dit verhaal alles van haptotherapie samen. In de haptonomische Zwangerschapsbegeleiding leren we het zwangere stel hoe ze samen kunnen zijn in de zwangerschap en tijdens de bevalling en hoe ze liefdevol contact kunnen maken met het kindje.
In de individuele sessies kunnen mensen zichzelf weer ervaren als mens, door aangeraakt te worden. Ook in de haptonomische relatietherapie ervaar je zo hoe waardevol je partner en je relatie is.