Burn-out

Voor iedereen herkenbaar: Een werknemer, je collega of jijzelf valt eerst regelmatig een paar dagen uit, is dan een keer een week ziek en uiteindelijk is de diagnose: Overspannen of nog erger: burn-out. Vaak heeft iedereen het wel zien aankomen. Zij (of hij) klaagde vaak over vermoeidheid en te veel werk.. Erg productief was hij/zij ook al niet meer (intern verzuim). Soms zijn er lichamelijke klachten, variërend van hyperventilatie, rugklachten, RSI tot frequente hoofdpijn. Maar bovenal: hij/zij heeft last van een kort lontje.

De oorzaak kan van alles zijn: Geen gezelligheid op de werkplek, een collega of leidinggevende waarmee het niet loopt, privé problematiek enzovoort. Als je goed kijkt gaat het altijd over een verstoring in de balans tussen belastbaarheid en belasting. Meestal is er niet één specifieke oorzaak aan te wijzen; de achtergrond is vaak complex. Degene zelf heeft in elk geval het gevoel dat er ‘niets aan te doen’ is of ‘dat het wel over gaat’.

Wat kunt u doen?

Reageer op tijd! Wacht niet op de ziekmelding, maar herken op tijd de signalen. Wat maakt dat de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord is? Is iemand heel bang om fouten te maken? Of is er grote druk om heel hard te werken? Zijn er problemen in de privé-sfeer? Hoe is de sfeer op de afdeling?

Werk is voor sommige mensen net topsport. Ze gaan er helemaal voor. Ze verleggen hun grenzen zonder te voelen waar die grenzen precies liggen.
Topsporters weten als het goed is precies waar hun grenzen liggen. Ze weten ook dat als je daar met een wedstrijd overheen gaat er daarna ook hersteltijd nodig is. Zowel geestelijk als lichamelijk. Haptotherapie heeft veel topsporters daarin gecoacht. Ook bij werkgerelateerde klachten kan haptotherapie mensen helpen om een nieuw evenwicht te vinden waarin ze optimaal kunnen presteren.

In de therapie leren we mensen om beter met zichzelf en de eigen grenzen om te gaan. We laten mensen ook aan den lijve ondervinden hoe ze reageren op belasting/stress: ‘Verstrak ik meteen? Trek ik me terug en ga ik piekeren? Of ga ik meteen klagen en roepen dat ik het echt niet kan?’ De een moet leren eens wat uit te proberen en niet meteen in paniek te raken, anderen juist om op tijd aan te geven dat iets niet kan. In beide gevallen moeten ze dus leren om te herkennen wat ze ervaren en daar op een adequate manier op te reageren.

Het voordeel van haptotherapie is dat we behalve al pratend ook op de behandelbank laten ervaren hoe mensen reageren op anderen en op stress. Daarbij ervaren cliënten dat ze goed zijn zoals ze zijn en niet van alles hoeven voor te stellen. Zij hoeven niet te veranderen, maar ze kunnen wel wat veranderen aan hoe ze reageren op hun omgeving.

Dit alles gebeurt in een veilige setting bij een goed opgeleide haptotherapeut. Een therapeut die we in een stadium van nog niet ziek zijn misschien beter coach kunnen noemen. Men krijgt ondersteuning bij een proces waarbij we de manier waarop hij problemen aanpakt tegen het licht houden en proberen om daar verandering in aan te brengen. De ervaring leert dat als dit op tijd gebeurt, er veel minder kans is op langdurig ziekteverzuim en dat de kwaliteit van leven (en werken!) toeneemt.

Als de burn-out een feit is kan haptotherapie zeker bijdragen aan herstel, maar de behandeling duurt dan langer. Voorkomen is dus beter dan genezen! Wees er op tijd bij.