Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een therapie waarbij niet alleen gepraat wordt. Praten is maar één vorm van contact. De haptotherapeut maakt daarnaast ook gebruik van aanraken en ervaringsoefeningen. Aanraken is de meest directe manier van communiceren.

Aanraken is belangrijk. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. We raken elkaar vaak aan: een moeder wiegt haar kind, we slaan een arm om elkaar heen of geven elkaar een hand. Een kind dat te weinig wordt aangeraakt, ontwikkelt zich niet goed en ervaart niet dat hij of zij het waard is om van te houden. Aanraken is dus van wezenlijk belang. Door aanraken worden we letterlijk ‘geraakt’; het doet ons iets. We voelen ons ‘bewogen’. Aangeraakt worden kan iemand de moed geven zelf weer in beweging te komen. Haptotherapeuten maken hiervan gebruik om mensen weer in beweging te krijgen en hun leven weer zelf op de rails te zetten.

Het doel

Het doel van haptotherapie is kort gezegd: het creëren van een eigen evenwicht; het laten ontstaan van een eigen ‘gevoelsfundament’: een basis van veiligheid, zelfvertrouwen en eigenheid. Pas dan kun je jezelf zijn en relaties aangaan met anderen. Pas dan kun je topprestaties leveren!

Wie is gebaat bij haptotherapie?

  • Mensen die last hebben van stress en overspannenheid.
  • Mensen met klachten als hoofdpijn, nekklachten, rugklachten, buikklachten, hyperventilatie of slaapstoornissen, zonder een directe lichamelijke oorzaak.
  • Mensen die problemen ondervinden bij een overgang naar een volgende levensfase: menopauze, pubertijd, midlifecrisis.
  • Mensen met acceptatieproblemen in verband met ziekte, verlies of handicap.
  • Mensen die een (top-)prestatie moeten leveren, maar zichzelf daarbij in de weg staan.
  • Mensen die in de rouw zijn.

De verzekering

In Nederland wordt haptotherapie vergoed in het aanvullend pakket van uw ziektekostenverzekeraar.

Voor gedetailleerde informatie zie: http://www.haptotherapeuten-vvh.nl